Restaurang

Mitt namn är Ruzhdi Rask och jag är köksmästare på Wärdshuset Gammel Tammen i Österbybruks herrgård. Det är åttonde år som krögare här i Österbybruk.

Matlagning är för mig ett underbart ansvar som jag varmt respekterar. Det handlar om kärlek och respekt för råvaran och en vision av den färdiga upplevelsen.

Helst jobbar jag med närproducerade färska varor och jag låter gärna varorna själva styra hur de passar in i skapelsen.

Att laga god mat betyder för mig att hantera råa färska varor på rätt sätt. Jag vill alltid komponera med glädje och stolthet likt en konstnär.

Att försöka överträffa kunders förväntningar inspirerar mig verkligen och lägg sedan till tidspressen i ett kök och det blir nästan samma känsla som i en tävling. Sen uppskattar jag den naturliga förståelse för kemin och fysiken i matlagning som har växt i mig under alla år i köket. Däremot kan jag inte kopiera mig själv kväll efter kväll. Min meny ändrar sig varje tillfälle och bara mina absoluta favoriter återkommer vecka efter vecka. Men även då med olika inslag.

Den godaste maten ofta är tydlig och okomlicerad, men tillredd med välmående lust och känsla.